Skip to main content

“VOC is wat ons betreft hét opleidingsorgaan”

sandra
19 november 2018

Medewerkers Stern behalen diploma AST3

Twee mensen van autoschadeherstelbedrijf Stern hebben onlangs de praktijkgerichte AST3-mbo opleiding (autoschadetechnicus) afgerond. “Ik heb daar zeker veel waardering voor”, reageert algemeen manager Ron de Vries van vestiging Amsterdam‑Duivendrecht. “Deze twee mensen hebben beiden op latere leeftijd het examen met goed gevolg afgelegd. Ze hebben er allebei behoorlijk wat tijd in moeten steken om dat diploma te behalen.”      

Beide heren, Wim Buchener en Conrad Huijzer, zitten al lange tijd in het autoschade-vak, vertelt Ron. “Ze zijn begonnen in de spuiterij en dan heb je wat minder te maken met de techniek. Later hebben zij zich ontwikkeld tot allround medewerker. Daarom is het extra knap dat ze deze AST opleiding hebben gevolgd. Het is een verplichting vanuit de fabrieksnormen. Daarnaast draag je als bedrijf zelf de verantwoordelijkheid je personeel auto’s op de juiste manier te laten repareren. De auto’s van nu zijn niet meer de auto’s van tien jaar geleden. En we willen de klant uiteraard uitsluitend een goed en veilig gerepareerde auto terug geven.”

Een goede opleiding is dan een must, vindt Ron. “Bij Stern kom je als leerling autoschadehersteller binnen en zoals de kaarten nu geschud zijn, zit je tot het eind van je carrière in de schoolbanken. Is het niet voor lassen, dan is het wel voor schuren of voor een ander traject. Wij vinden dat heel belangrijk. Wij proberen onze medewerkers echt te motiveren om diploma’s te halen en bij te blijven in het vak.”

Opleidingsplan
Voor elke medewerker - van jong tot oud – die werkzaam is bij Stern, wordt samen met VOC jaarlijks een persoonlijk opleidingsplan gemaakt. Hierbij wordt onder meer gekeken naar de ambities en de mogelijkheden. Ron: “Deze twee medewerkers zijn al een behoorlijke tijd uit de schoolbanken, maar het is hen toch gelukt om de AST opleiding volledig af te ronden. Ik vind dat heel knap, want dit is niet zomaar een cursus; dit is echt een opleiding. Een AST staat gelijk aan een eerste automonteur, dus er komt best wat voor kijken. Een jongen of meisje die net van school komt, draait zijn of haar hand er waarschijnlijk niet voor om, maar voor iemand die al een tijdje uit het leerproces is, is het behoorlijk doorbijten.”

Stern heeft bewust gekozen voor de praktijkgerichte VOC opleiding AST3. Deze zeer complete opleiding bestaat onder meer uit 27 technische sessies verzorgd door een VOC-trainer. ROC Midden Nederland verzorgt de overige sessies, waaronder Nederlands en Rekenen. De deelnemers krijgen onder meer toegang tot een digitale leeromgeving. De VOC Opleiding AST3 wordt uiteindelijk afgesloten met een Proeve van Bekwaamheid, waarin wordt getoetst of de leerling aan de vakgerichte competenties op niveau 3 voor autoschadetechnicus voldoet. De opleiding start opnieuw in januari en september 2019.

“VOC is wat ons betreft hét opleidingsorgaan”, knikt Ron enthousiast. “Wij laten al onze medewerkers hun technische trainingen doen bij VOC.” Bij de importeur worden soms ook bepaalde opleidingen gevolgd. “Wij verkopen namelijk 22 merken en die moeten volgens de fabrieksnorm worden gerepareerd. Alle overige trainingen lopen echter naar alle tevredenheid via VOC.” Meer informatie over de VOC Opleiding AST3 kun je vinden op: https://www.voc.nl/autoschadetechnicus

 

Created

Gerelateerde artikelen