Skip to main content

Steeds meer elektrische trucks op de weg

sandra
30 november 2017

Je ziet tegenwoordig steeds meer elektrische trucks op de Nederlandse wegen. In het lichte trucksegment zijn er al diverse voorbeelden van de e-Truck. In Groningen werd onlangs een vrachtwagen van 12 ton in gebruik genomen voor distributie in en rond de stad. De truck heeft afhankelijk van de inzet een actieradius van 180 tot 200 kilometer.

44-tons elektrische truck
Behalve lichte trucks in de stad, rijdt er op de snelweg sinds een paar maanden een 44-tons elektrische truck rond. De accu van deze vrachtwagen is zo groot, dat hij 130 kilometer kan rijden. De truck is ontwikkeld uit duurzaamheidsoogpunt. Er is nog niet veel winst mee te behalen.

Tesla
De ontwikkeling van grote e-trucks staat echter niet stil. Een van de truckfabrikanten verwacht eind 2018 de markt op te gaan. Tesla is ook bezig met een elektrische truck. In mei van dit jaar verschenen de eerste foto’s van het concept model. De truck heeft volgens Tesla de rijeigenschappen van een sportwagen.

Voordelen
Een van de grote voordelen van een elektrische truck is dat deze 24 uur per dag kan worden ingezet. Met een stille schone elektrische truck mag ook ’s avonds en ’s nachts worden gelost en geladen in binnensteden. Voor dieselauto’s gelden venstertijden. Het zal nog wel even duren voordat de elektrische truck gemeengoed zal worden, maar het straatbeeld laat over een paar jaar zeker meer elektrische vrachtwagen zien.

 

Wil je meer leren over e-voertuigen, kijk dan hier.

 

Bron: http://www.logistiek.nl/distributie/nieuws/2017/5/ontwikkeling-elektrische-trucks-neemt-vlucht-101155994

Created

Gerelateerde artikelen