Skip to main content

Mobiele werkplaats van lichtgewicht glasvezel

sandra
26 februari 2018

Af en toe zie je enorme pick-up trucks rijden in Nederland, zoals de Dodge RAM 1500, Toyota Hi-Lux of Nissan Titan. In Canada maken ze al jarenlang deel uit van het straatbeeld. Zelfs in de binnenstad van Vancouver rijden ze in groten getale rond. Pick-up trucks zijn onder andere populair bij loodgieters, elektriciens, aannemers en hoveniers. 

De eigenaar van het Canadese bedrijf The Beautified Home heeft onlangs een capsule op zijn pick-up truck laten plaatsen. Zie foto boven dit artikel. Zelfs voor Canadese begrippen is dat iets bijzonders. Wyn rijdt in een Ford Super Duty F350, een van de grootste pick-ups die er bestaan. Zijn bedrijf houdt zich onder meer bezig met woningrenovaties en loodgieterij.

“Ik kan er nu heel veel gereedschap in kwijt, ik kan de truck gebruiken als magazijn én als mobiele werkplaats”, vertelt hij enthousiast. Door de capsule is de binnenruimte nu bijna 2 meter hoog en circa 1.20 meter breed. “Dat heeft veel voordelen. Ik kan hier bijvoorbeeld gewoon rechtop staan. Het is heel fijn dat ik niet meer constant op mijn knieën moet zitten en moet bukken om spullen uit de truck te sjouwen. Ik bezeerde in de oude situatie regelmatig mijn hoofd en mijn rug.”

Veilig werken 
Doordat er een werkbank is gemonteerd met licht erboven kan er zelfs veilig worden gewerkt in de capsule. “Ik sta warm en droog, dus dat is ook veel beter voor mijn gezondheid dan dat je buiten in de regen en kou staat te werken.” De rekken aan de zijkanten zorgen er bovendien voor dat alle spullen goed kunnen worden opgeborgen. “Dat is ook een stuk veiliger, want je struikelt nu niet meer over rondslingerend gereedschap.”

Sneller werken door gebruik van lichtgewicht materiaal
De capsule is gemaakt van lichtgewicht glasvezel. Waardoor het plaatsen van de capsule slechts 30 minuten duurde. Daarna begon het maatwerk. “Ik kon kiezen uit veel mogelijkheden voor zowel de binnen- als de buitenkant”, vertelt Wyn.

Aan de binnenkant van de capsule zijn onder meer planken aangebracht en is een werkbank gebouwd. “Normaal gesproken heb je standaardmaten. Je kunt ook alles op maat laten maken, maar dan wordt het uiteraard duurder.” Deze werkzaamheden namen ongeveer een volledige werkdag in beslag.

Aan de buitenkant is onder andere een buizensysteem geplaatst. Dat zijn drie holle buizen die aan de voor- en achterkant op slot kunnen. Daar kan ik bijvoorbeeld pijpen in leggen voor loodgieter werkzaamheden.” Aan de bestuurderskant zijn bovendien haken bevestigd, waaraan een ladder kan worden gehangen.

Capsule multifunctioneel bruikbaar
De capsule kan Wyn zelf heel makkelijk van de truck af halen. “Ik heb er Camper Jacks bij gekocht. Dat betekent dat ik de capsule op stelten kan zetten. Je maakt de bouten los en rijdt er zo onder vandaan. Grote bedrijven laten de capsule constant op de truck, maar dat is voor mij niet zo handig. Nu kan ik de truck ook voor andere doeleinden gebruiken.”

 

Wil je meer inspiratie opdoen over deze manier van bouwen, bekijk dan deze video.

Created

Gerelateerde artikelen